måndag 15 april 2013

Vad är din norm?


Det är intressant hur många människor väljer att bortse från den norm som finns i samhället, den som gör att vi väljer att agera på olika sätt. Som får oss att tänka att det här är rätt och det där är fel.
Det intressanta är egentligen inte att normer existerar, det intressanta är att så många inte vill låtsas om det.

Människan är stolt över sin egen intelligens och förmåga att kunna ta egna individualistiska beslut. Vi vet att vi är kapabla till att välja själva att göra realistiska övervägningar och komma till beslut som gagnar oss på det sätt vi vill. Men vi har ännu inte förstått hur mycket vi blir lurade på processen..

Forskning visar tydligt att våra val till stor del påverkas av saker runt omkring oss såsom; marknadsföring, färger, dofter, ljud och andra faktorer som kan spela in. I det här fallet när det gäller relationer, så handlar det kanske till största delen om familjekonstellationer, skolmiljö, acceptans, och framför allt den allmänna samhällsnormen.

Varje dag från det att du bara är en liten bebis, blir du matad med information som gagnar den normativa samhällsnormen om hur en så kallad "normal" relation ska se ut. Allting utanför denna norm, anses som onormalt.
Vi ser det på tv, i reklamannonser, på film, i samhällsmedia, i böcker, barnböcker, på skolor, arbetsplatser, gymmet, mataffären, ja i stort sett överallt.

Visst tänker du, men det har ju faktiskt blivit bättre! Sverige har ju till och med en lagstiftning som ger homosexuella rätten att gifta sig, etc. etc.
Men det är inte det som är poängen. Visst, saker och ting blir bättre. Men det gör dessvärre inte normen mindre tydlig. För än så länge lever vi fortfarande med känslan av att om jag inte tillhör normen är det någonting "onormalt".

Det är en skuld som tynger ner våra axlar. En skuld som upprätthölls för flera decennier sedan av ett maktstyre som ville kontrollera och styra människorna, genom att ta kontrollen över de mest köttsliga drifterna: sexualiteten.


I nästa inlägg tänkte jag ta upp skuld och otrohet. För vad är egentligen otrohet, och vad är skuld?
Finns det?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar